Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2017 23:43 - Класическата музика е широк спектър на музиката (макар терминът да не е особено точен), създавана според традицията на европейскотоизкуство, църковна и концертн
Автор: classmus Категория: Хоби   
Прочетен: 678 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2017 00:10


Периоди в класическата музика - 7:
1-Средновековна музика (500–1400) преобладават минорните тонове
2-Ренесанс (1400–1600)
3-Барок (1600–1760)
4-Класицизъм (1750–1830)
5-Романтизъм  (1815–1910)
6-Авангард (1910–2000)
7-Съвременна музика   (2000–досега
)

   Класическата музика е широк спектър на музиката (макар терминът да не е особено точен), създавана според традицията на европейскотоизкуство, църковна и концертна музика, от около IX век до наши дни.
   XVI-XIX век. Основополагащите норми на тази традиция са между 1550 и 1900 г. Европейската музика се отличава до голяма степен от много други не-европейски форми и популярната музика чрез система от
музикална нотация, която се използва от около XVI-ти век.
  Западната нотация се използва от композиторите да предпишат на изпълнителя на
музикален тон, темпо, неравноделен размер, индивидуални ритми и точното изпълнение на музиката. Това оставя малко място за такива практики като импровизация и орнаментация, които често се чуват в не-европейското музикално изкуство и популярна музика.
   Терминът класическа музика се появява едва в началото на
XIX век, в опит да се „канонизира“ периода от Йохан Себастиан Бах до Лудвиг ван Бетовен като златен период по аналогия със златната ера на скулптурата, архитектурата и изкуството от класическата античност (от която пряко не е запазена следа в историята на музиката).
 
Най-ранните сведения за използване на термина Kласическа музика се среща в оксфордския речник от около 1836 година.
  Въпреки това под термина „класическа музика“ се разбира най-често периода от
Карл Филип Емануел Бах до Бетовен, т.е. 1730 – 1820 година, музиката от времето на класицизма.
 
XXI век. Днес под класическа музика се разбира всичко, което е създадено в традициите на класическите изпълнения и коренно се противопоставя на популярната музика.
-----------
  Инструментите, използвани в класическата музика до голяма степен са изобретени преди средата на XIX-ти век (в повечето случаи много по-рано), в XVIII-ти и XIX-ти век.
  Те се състоят от инструментите на оркестъра, заедно с няколко други солови инструменти (като пиано, чембало и орган). Симфоничният оркестър е най-широко известната среда за класическа музика. Той включва струнни, дървени духови, медни духови и ударни инструменти.
  Електрически инструменти като
електрическа китара се появяват от време на време в класическата музика на XX-ти и XXI-ви век. Класическите музиканти, както и музикантите в популярната музика експериментират през последните десетилетия с електронни инструменти като синтезатор, електрически и цифрови методи, като използването на компютърно генерирани звуци и звуците на инструменти от други култури.
  Нито един от басовите инструменти не съществува до Възраждането. В средновековната музика, инструментите са разделени в две категории: музикални инструменти за използване на открито или в
църквата, и по-тихи инструменти за вътрешна употреба. Бароковият оркестър се състои от флейти, обои, валдхорни и цигулки, от време на време тромпети и тимпани. Много инструменти, които са свързани днес с популярната музика имат важна роля в началото на класическата музика, като гайди, вихуели, органиструми и някои духови инструменти. От друга страна, инструменти като акустична китара, която се свързва предимно с популярната музика, са придобили известност в класическата музика през XIX-ти и XX-ти век.
--------------
      Класическата музика често се възприема като отразяваща някои аспекти на висшето общество.
  Обаче традиционното схващане, че само най-висшата класа в обществото има достъп до и разбира и може да оцени класическата музика, или дори че класическата музика представлява музика на висшата класа, не може да бъде вярно като се има предвид, че много от класическите музиканти попадат някъде в средната класа в Съединените щати
 а и аудиторията на класическите концерти и купувачите на CD не са непременно висша класа. Дори в класическата епоха, Моцарт например е популярен сред широката общественост.
  Класическата музика редовно е взаимствана в поп-културата, формираща фона на музиката за
филми, телевизионни програми и реклами.
  В резултат повечето хора в Западния свят редовно и често несъзнателно слушат класическа музика.
  В по-ново време асоциацията на някои класически парчета с големи спортни или други събития довежда до засилен интерес към класическите жанрове. Такива събития често спомагат за увеличаване на публиката на класически концерти, което се наблюдава в последно време.

 






Гласувай:
0



1. tera - Много обичам класическа музика,
17.10.2017 16:19
радвам се, че се е намерил тук някой да пише за нея.
Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: classmus
Категория: Хоби
Прочетен: 7158
Постинги: 6
Коментари: 1
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031